Riječi voditelja

Prof. dr. sc. Alen Stojanović

Poštovane kolegice i poštovani kolege,

U današnje izrazito dinamično vrijeme, znanje i vještine najizazovnija i najzahtjevnija su područja profesionalnog razvoja svakog pojedinca. Njih svi mi stječemo kroz različite oblike formalnog i neformalnog obrazovanja, kao i u svakodnevnom radu prepunom izazova. Ti izazovi posebice su brojni u području financija kako na globalnoj, tako i nacionalnoj razini. U takvim uvjetima, specijalistički programi poslijediplomskog obrazovanja nisu samo poželjni, već su i nužni svim zaposlenicima i odgovornim osobama u financijama, kao i široj zainteresiranoj javnosti. Njima se mogu steći upravo znanja potrebna za postizanje specifičnih kompetencija u jednom od najdinamičnijih područja,  financijama. 

Uloga i zadatak sveučilišnog specijalističkog studija “Financijske institucije i tržišta” upravo je ponuditi polaznicima mogućnost izučavanja velikog izbora temeljnih, naprednih i suvremenih tema iz širokog područja financija. Multidisciplinarnim pristupom strukturiranju i organizaciji programa, polaznici se mogu upoznati sa potrebnim znanstvenim i stručnim spoznajama, praktičnim znanjima i iskustvom iz financijske prakse, suvremenim trendovima i promjenama u radu financijskih institucija i tržišta, kao i pripadajućih regulatora i supervizora. Uz sve navedeno polaznicima se nude i druge metode osobnog i profesionalnog razvoja u širem području financija. 

Sveučilišni specijalistički studij “Financijske institucije i tržišta” ima dugogodišnje iskustvo. To se ne odnosi samo na dosada upisanih 8 generacija polaznika, već i na tradiciju kontinuirane poslijediplomske izobrazbe iz područja financija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na koju se ovaj studij nadovezuje. Tu svakako treba izdvojiti specijalistički poslijediplomski studij “Suvremeno financiranje, financijsko tržište i bankarstvo” kojega je pokrenuo akademik dr. I. Perišin još 1989., kao i znanstveni poslijediplomski studij “Financije i bankarstvo” kojega je pokrenuo dr. P. Jurković 2000. godine. 

Na tragu znanja i iskustava stečenih i u okviru rada na ovim studijima, dr. V. Leko 2006. pokreće studij Financijske institucije i tržišta i sve do umirovljenja bio je i njegov voditelj. Sada smo voditelji ovog studija mi, dr. A. Stojanović i dr. A. Pavković.  No poslijediplomski studij ne čine samo voditelji, već i svi njegovi nastavnici, gotovo svi odreda redoviti sveučilišni profesori, kao i vanjski suradnici i predavači od kojih su neki obnašali uloge guvernera, ministara i predsjednika uprave financijskih institucija. Svi nabrojeni,  svojim su iznimnim radom i zalaganjem svih ovih godina do sada, ovaj studij učinili iznimno prihvaćenim u financijskoj i široj ekonomskoj zajednici.

Nadamo se da ćete potencijale i velike mogućnosti specijalističkog obrazovanja u okviru sveučilišnog specijalističkog studija Financijske institucije i tržišta prepoznati i Vi. 

Dobrodošli u zajednicu financijskih specijalista i poznavatelja naprednih znanja iz šireg područja financija. 

Za sve ostale informacije slobodno se obratite voditeljima i tajniku studija.


S poštovanjem,

Prof. dr. sc. Alen Stojanović

Prof. dr. sc. Anita Pavković

Prof. dr. sc. Anita Pavković